April is de maand waarin veel atleten warmere oorden opzoeken om zich goed te kunnen voorbereiden op het zomerseizoen. Atleten zwermen uit naar de Canarische eilanden, Zuid Afrika,Italië en Zuid Frankrijk.

De keuze hangt vaak af vEen aardig polsstok groepjean de beschikbare attributen op de baan zoals een goed krachthonk, hoogspring- maten in ons geval een goede pols hoog mat. Ook wind richting speelt een rol. Polsstokhoogspringers hebben graag een zacht windje in de rug. Daarnaast is voor ons het ‘allerbelangrijkste: “kunnen we er met de polsstokken komen!”. Om ergens vliegend met polsstokken te kunnen komen zijn we aangewezen op de pricefighters zoals Ryan Air. En die vliegen niet vanaf alle vliegvelden naar elke plaats in Europa. En vanaf Schiphol mogen er geen polsstokken, ook niet als grote bagage, vervoerd worden. Elk jaar is dit weer een puzzel.

Na de stage van vorig jaar op Kreta wilde iedereen wel naar een andere plek. En na wat onderzoek en netwerken door Saskia en Koen viel de keuze op La Nucia waar een mooie nieuwe atletiek-baan lag, die aan alle voorwaarden voldeed.

Een passend onderkomen voor veel mensen werd ook gevonden in een nabijgelegen dorpje Callosa d ‘en Sarria. Kort voor vertrek sloten ook de hoog­springers met Marlies zich aan, zodat er zelfs nog een extra appartementje gehuurd moest worden. En de week voor vertrek besloot Menno Vloon met vriendin Priscilla ook mee gaan. Reden: Menno’s trainer Chris T. was in dezelfde periode vlakbij op vakantie.

Welke zal ik eens kiezen?

Om met de polsstokken (4 hoezen!) te kunnen reizen naar Alicante moest er vanaf Charleroi, ten zuiden van Brussel, in België gevlogen worden. Het organiseren van voldoende auto’s lukte wonder boven wonder. Je moet wel mensen bereid vinden om eventjes 2 uur heen en 2 uur terug te rijden!

Na een korte vlucht van 2 uur, was het nog even wachten op de stokken voor we de huurauto’s konden ophalen en de stokken opladen op een busje, geregeld door Saskia via ons contact bij de baan. Daarna op weg naar Callosa!

In Callosa werden we opgevangen door de Nederlandse eigenaren van het huis en rondgeleid. Een prachtig pand met 3 keukens. Die keukens zijn onmisbaar omdat er door de atleten zelf gekookt wordt. En zelf koken bespaart immers kosten, want bijna niemand heeft, behalve dan opa, oma en ouders, sponsoren om een trainings­kamp in het buitenland te bekostigen! 

Kosten trainingskamp

Een trainingskamp van twee weken kost ca € 850. Bij de kosten voor een trainingskamp moet je denken aan:

  • Vliegen : € 300,00
  • Huishuur: € 300,00
  • Baan gebruik: € 80,00
  • Vervoer stokken: € 50,00
  • Maaltijden : pm.
  • Autohuur : € 100,00

Dat is dus geen kattenpis!

Van tevoren was er een trainingsplan gemaakt. Waarbij we uitgaan van de ideale situatie dat er altijd getraind kan worden! Helaas! De baan bleek de eerste vrijdag en zaterdag niet beschikbaar vanwege een run-bike-run evenement. Gelukkig konden we uitwijken naar een andere baan in DeniLekker sprongetjea een half uurtje verderop langs de kust. Stokken meenemen lukte helaas niet, zodat het schema meteen op de schop kon.

Ook andere groepen aanwezige polsstokspringers kunnen roet in het ”zorg­vuldig” opgestelde schema gooien. In La Nucia was de Filipijnse Springer Ernest Obiena (5,94) met zijn trainer, Vitaly Petrov neergestreken. Met zijn methodiek heeft Petrov Sergey Bubka en Yelena Isinbajeva tot grote hoogtes gebracht. Veel springers en trainers maken gebruik van de door hem ontwikkelde methodiek! Als trainer heb ik altijd een voorkeur gehad voor de methodiek van Petrov. En nu eindelijk na al die jaren mag ik de man zelf ontmoeten! Samen springen is er niet bij. Zelfs Menno, toch van hetzelfde kaliber als Obiena wordt beleefd geweigerd. En zo moeten we toch nog een beetje schuiven in het schema.

Onze groep van 12Lekker rennen in de warmte springers is nogal groot is om gelijktijdig te springen. Met meer dan 6 tegelijk springen is niet zo efficiënt en vergt ook nogal wat van de trainer. Dus wordt de groep voor de springtrainingen in tweeën geknipt. Een vroege groep bij het openen van de baan om 9:00 uur en een late groep om 11:00 uur. Gelukkig hebben op deze plek weinig last van de wind en kan er de hele stage zonder problemen gesprongen worden. En daar kwamen tenslotte ook voor!

Dat Petrov niet alleen maar oog heeft voor zijn eigen groep blijkt een paar dagen later. Wanneer wij aan het springen zijn, wordt ik gewezen op het een en ander wat in zijn ogen wat beter kan worden uitgevoerd. En gelijk heeft hij! Je bent dus nooit te oud om te leren. En denk nooit dat je alles al weet of beter weet!

We treffen het bijzonder met het weer! Alle dagen zon en op een paar echt warme (30+) dagen na zo rond de 23 graden met een beetje wind. Elke dag dus goed smeren en een petje op!

Het eten met zo’n grote groep vergt wel wat organisatie. Voor iedereen is het ontbijt weer anders. Er is zelfs een atleet bij met een weegschaal om de hoeveelhe­den nauwkeurig af te wegen. Ook hier is gezonde voeding van belang! Op het keukenkastje wordt een lijst gehangen waarop iedereen kan noteren wat er nodig is. Elke dag is er ook een kookploeg die bepaald hoe het diner eruit gaat zien. Bij een grote supermarkt vlak bij de baan worden bijna elke dag boodschappen gedaan. Alleen op 1 mei, de dag van de arbeid, blijken alle grote Supermercado’s dicht te zijn.

De plaatselijke atletiekclub van La Nucia heeft een clubje jonge springers. De trainer kwam mij vaag bekend voor. En plots viel het kwartje. Het was Grigori Yegorov, bronzen medaille winnaar van de Olympische Spelen in Seoul 1988. Daarnaast stond hij vele malen op het podium bij WK’s (altijd achter Sergey Bubka) en Ek’s.

Hoeveel trainen we tijdens zo’n trainingskamp? In Zoetermeer trainen we 6 keer in de week. In la Nucia is dat ca. 8 maal in de week. Niet zo veel meer als thuis. Veelal is de intensiteit van de trainingen (het is een fijne temperatuur) hoger! Dus is er meer rust nodig om goed te kunnen herstellen van een training en de volgende training goed te kunnen doorstaan.

Lekker chillen bij het zwembad

Rust na een training is erg belangrijk voor het herstel en op stage kun je je daar volledig aan overgeven. Werk en school heb je tenslotte thuis gelaten. Hoewel een aantal wel nog wat school werk moeten verrichten. Goed uitrusten kun je makkelijk in ons grote huis met zwembad! Na de ochtend training wordt er goed geluncht en daarna gaat (bijna) iedereen lekker plat om aan het einde van de dag uitgerust te zijn voor een eventuele 2de training.

"Onze topper" Douwe

Wat zijn nu de voordelen van een stage met aanstormend talent en “gearriveerde” toppers zoals Menno en Douwe. Vanzelfsprekend hebben beiden een voorbeeld functie. Ze brengen hun eigen ervaringen over. De hobbels die ze hebben moeten nemen om te komen waar ze nu zijn. Maar ook zaken zoals voeding komen ter sprake. Veel jonge atleten doen maar wat. Dus is het ontbijt al vaak een eyeopener. Ook bij de trainingen worden nuttige tips gegeven door Douwe en Menno.

En wat levert zo’n stage nu op voor de Toppers?

De omgang met de ‘jongeren” die af en toe wat ongecompliceerd te keer kunnen gaan zorgt er voor dat “onze” toppers losser en ongedwongen in de training staan en is het dus een win-win stage geworden!

Stage quotes:

Kristina: “do re mi…..” (Sound of M…..)

Alex: “Voor mij was het heel leerzaam, we konden ons een volle twee weken alleen op sporten focussen en dat Menno mee ging hielp natuurlijk ook. Dankzij de leuke groep die meeging hebben we ook veel lol gehad tussen de trainingen door!

Kathi: “Ik heb tijdens het weekje in la Nucia erg genoten van de training onder het Spaanse zonnetje, samen met een super leuke, gemotiveerde groep!”

Clara: “I really enjoyed the week of good training, warm weather and great people – that’s the perfect way to start into the season with a lot of motivation. It was a great pleasure training with the pole vault team of ARV Ilion!”

Stan: “De inspirerende omgeving, coaching, warmte, gezelligheid en volledige focus hebben ervoor gezorgd dat ik weer meer vertrouwen heb in het springen. Daardoor ben ik nu veel gemotiveerder om door te pakken en ga ik er alles aan doen om dit seizoen hoger te springen dan ik ooit gedaan heb.”

 

 

Menno & JKoenKoen: “Deze trainingsstage naar La Nucía is een weerspiegeling geweest van de verbroedering die sport teweeg kan brengen en het voordeel van het trainen in een groep. Als team hebben we getraind, gekookt, geleerd en bovenal gelachen en daarmee ook de fundering voor een mooi seizoen gelegd.”

Menno: “Goed getraind in de warmte en een hele leuke groep. Want in de warmte presteer je zeker 5% beter”

Noga in de heuvels bij Callosa

Daar is de Middellandse Zee

 

Noga: “Het was een hele gezellige en vooral hele leerzame trainingsstage. We hadden een super leuke groep, en hebben veel plezier met z’n alle gehad!”

 

 

 

Spread the love